Vaak als backpackers vertellen over al hun reizen door Zuid- oost Azië hoor je prachtige verhalen over Thailand, Indonesië, Loas, Cambodja en Vietnam. Reizen veel minder backpackers af naar Myanmar of zijn ‘wij’ backpackers gewoon minder enthousiast over Myanmar?

Over Myanmar

Myanmar ligt in Zuid-oost Azië en is een van de meest bijzondere Aziatische landen die ik heb mogen bezoeken. Om nog even terug te komen op de naam van het land… Ik hoor vaak dat mensen nog een beetje verward zijn over hoe we het land nou daadwerkelijk moeten noemen. Vaak hoor je Burma of in het Nederlands Birma. In 1988 heeft het land een naamsverandering aangenomen van Burma naar Myanmar. Nog niet alle landen hebben deze naamsverandering echter erkend. Niet gek dat hier veel verwarring over is toch? Ook is er verwarring over de hoofdstad van het land. Dit was tot 2005 Yangon, maar daarna heeft het land zelf Naypyidaw aangewezen als nieuwe hoofdstad. Ook deze verandering is niet door alle landen erkend. Nederland heeft deze verandering wel erkend dus voor ons is Naypyidaw de hoofdstad.


Wel of niet naar Myanmar?

Ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken die in Myanmar is geweest, maar ik ben alleen maar enthousiast. De mensen zijn lief, het eten is lekker en er is veel moois te zien en te bezoeken. Toen ik me voor de eerste keer ging verdiepen in Myanmar dacht ik dat het niet makkelijk te bereizen zou zijn en misschien ook nog niet even veilig was. Niets was minder waar… Daar kwam ik gelukkig voor wij naar Myanmar gingen al achter. Op een verjaardag raakte ik namelijk in gesprek met iemand die net naar Myanmar was geweest met haar man en twee jonge kinderen. Super enthousiast vertelde zij mij over haar ervaringen in Myanmar. Na al die mooie verhalen kon ik niet meer wachten tot ik ook die kant op kon. Ook mijn eigen ervaring was dat het een prachtig land is met super behulpzame en lieve mensen.

Niet overal in Myanmar is het veilig. Het is zelfs niet toegestaan om door bepaalde gebieden te reizen. Doordat dit verboden is kom je hier ook niet terecht. De lokale bevolking mag toeristen namelijk niet naar deze gebieden vervoeren. De gebieden die wel open zijn voor toerisme heb ik ervaren als hele veilige gebieden. Het is natuurlijk wel altijd verstandig om voor je naar Myanmar gaat even het reisadvies te checken en je te verdiepen in de situatie.

‘Na al die mooie verhalen kon ik niet meer wachten tot ik ook die kant op kon.’


Praktische informatie

Visum

Om naar Myanmar te reizen heb je een visum nodig. Online kun je gemakkelijk een eVisa aanvragen. Deze heb ik hier aangevraagd. Een toeristen visum kost $50 en de aanvraag duurt ongeveer drie werkdagen. Start je aanvraag wel ruim voor vertrek zodat je niet in de problemen komt als je aanvraag toch wat langer duurt.

Klimaat

De beste reistijd is ongeveer vanaf november tot en met februari. Vanaf mei begint het regenseizoen en deze eindigt ongeveer begin oktober. De zomer begint in Myanmar in maart. Tot en met juni lopen de temperaturen dan op naar tot wel 45 graden. Maar wees gerust, ook buiten de zomers om wordt het in Myanmar nooit echt koud. Alleen als je richting berggebieden gaat kan het koeler worden dan 30 graden. Zelf ben ik vanaf eind februari tot en met begin maart in Myanmar geweest. Dit was een fijne periode om in te reizen. Weinig tot geen regen, maar af en toe wel erg warm.

Vervoer

De bus is de makkelijkste manier om je tussen verschillende steden te verplaatsen in Myanmar. Deze busreizen vond ik super goed geregeld. Tussen veel steden gaat zelfs een nachtbus. Daar ben ik zelf wel erg fan van. Ik vind het namelijk zonde om dagen in de bus te zitten. Deze nachtbussen zijn groot en comfortabel. In de bus van Yangon naar Bagan kregen we zelfs een tandenborstel, tandpasta, water en een dekentje. Onderweg stonden er wel vreemde Aziatische films op waardoor het mij niet heel goed lukte om te slapen. Deze busreizen kun je boeken bij Shwe Mandalar Express.

Valuta

In Myanmar wordt betaald met de Myanmarese Kyat (MMK). Voor 1 EUR krijg je ongeveer 1.713 MMK, maar check hier de huidige wisselkoers. Het is ook in 2019 nog handig om voldoende contant geld bij je te hebben. Ondanks dat in veel plaatsen inmiddels wel een ATM staat, is daar niet mee gezegd dat deze ook altijd werkt.

Vond je deze blog nuttig en leuk om te lezen? Dan zou ik het natuurlijk super leuk vinden als je het zou delen op social media zodat ik nog meer mensen kan bereiken! Heb je vragen of op- en/of aanmerkingen? Dan kun je mij altijd een berichtje sturen zodat ik je vragen kan beantwoorden of door middel van jouw tips de blog nog beter kan maken.

5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.