Samen met mijn vriend heb ik in 2016 een wereldreis gemaakt. Onze droom werd werkelijkheid toen wij in augustus 2015 ons around the world ticket, ook wel wereldticket, hadden geboekt. Hoe dit idee ontstond? Eigenlijk heel spontaan. We wisten al een tijdje dat we allebei dezelfde droom hadden, namelijk een grote reis maken.

In deze blog ga ik jullie meer vertellen over wat wij ter voorbereiding aan deze reis in Nederland hadden geboekt en hoeveel dit heeft gekost. Ik hoop jullie hiermee antwoorden te geven op vragen zoals: Hoe boek ik al mijn vliegtickets? Welke activiteiten leg ik vooraf vast? Hoeveel kost een wereldticket?

Onze droomreis

In augustus 2015 woonde Floris samen met een vriend in Utrecht, in een super leuk appartement, waar ook ik niet meer weg te slaan was. We zaten daar samen op de bank toen we beseften dat we allebei in 2016 een periode van een vier maanden niet vast zaten aan een studie of baan. Een goed moment voor een wereldreis, dachten wij. Zo gezegd, zo gedaan. Nog geen week later hadden wij onze eerste afspraak voor het boeken van ons wereldticket. 10 februari 2016 zouden wij in het vliegtuig zitten naar onze eerste bestemming.

In totaal hebben wij vier maanden gereisd en zeven landen bezocht, namelijk: Sri Lanka, Myanmar, Vietnam, Singapore, Australië, Nieuw- Zeeland en USA (west-kust) . Ik hoor je denken.. dat zijn best veel landen in relatief korte tijd. Dat klopt, we wilden heel veel maar hadden helaas niet meer dan vier maanden de tijd. Dit hield ons niet tegen! We hebben alle landen die voor deze reis op ons lijstje stonden kunnen afvinken. Achteraf hebben we ook overal genoeg tijd gehad en hebben wij niet het gevoel dat we te snel hebben gereisd.

In totaal hebben wij vier maanden gereisd en zeven landen bezocht.

Ella, Sri Lanka

WERELDTICKET

Het grootste deel van de vluchten hadden wij geboekt met een wereldticket. Door middel van een wereldticket of around the world ticket kun je, zoals de naam al doet vermoeden, rond de wereld vliegen. Het voordeel van dit ticket is dat je tegen een lager tarief kunt vliegen dan wanneer je alle tickets los boekt. Andere voordelen zijn dat je bij binnenkomst in een land kunt aantonen wanneer je het land weer verlaat en daarnaast is het mogelijk de data van de vluchten te wijzigen.

Wij hebben ons wereldticket geboekt bij Kilroy in Amsterdam. We werden heel erg goed geholpen en er werd met ons meegedacht over onze mogelijkheden. Na een aantal afspraken en contactmomenten is het gelukt om onze ideale reis samen te stellen. In totaal bestond ons wereldticket uit negen vluchten en heeft ons 1.879 EUR per persoon gekost. Niet alle vluchten hebben wij bij dit wereldticket geboekt. Voornamelijk vluchten binnen Azië hebben wij apart geboekt. Voor deze vluchten was het niet voordeliger om deze bij het wereldticket te boeken. Daarnaast vonden wij het fijn om toch een deel van de reis flexibel te houden.

Het gebrek aan flexibiliteit bij het boeken van het wereldticket is de reden dat we wel even getwijfeld hebben over het wereldticket. Het liefste bekijken wij per dag wat wij die dag gaan doen. Omdat het wel mogelijk is de data van vluchten te wijzigen en het echt wat goedkoper is, hebben we hier uiteindelijk toch voor gekozen. Achteraf zijn we ook heel blij met onze keuze en vonden we het zelfs niet nodig nog iets te wijzigen.


10- DAAGSE GEORGANISEERDE RONDREIS DOOR AUSTRALIË

Naast het wereldticket hebben wij vooraf ook een 10- daagse rondreis door Australië geboekt. Eigenlijk is een georganiseerde reis iets dat wij nooit zouden doen. Toch hebben wij hiervoor gekozen….. Waarom? Nou, omdat wij tijdens de reis heel graag naar Nieuw-Zeeland wilden. Om daar te komen, was er bij het wereldticket geen andere mogelijkheid dan een tussenstop in Australië. Waarom stoppen in Australië en dan niet even uitstappen? Dat is precies wat wij dachten. Helaas hadden wij niet genoeg tijd om lang in Australië te blijven. De georganiseerde reis was de perfecte mogelijkheid om in een korte tijd toch een aantal highlights te bezoeken. Daarnaast bood deze reis de mogelijkheid om een nacht onder de sterren (in alleen een slaapzak) in de Outback te overnachten. Ondanks dat wij het wel heel erg spannend vonden om tussen onder andere schorpioenen, spinnen en slangen te slapen gaf dat voor ons de doorslag. En ook al klinkt een georganiseerde reis een beetje suf, deze zou ik iedereen aanraden!

Great Ocean Road, Australia

Kosten rondreis: 830 EUR per persoon.
Route: Great Ocean Road (drie dagen), Adelaide (twee nachten) en Outback (zes dagen).


CAMPERS

De georganiseerde rondreis is niet het enige dat wij vooraf hadden geboekt. Voor het Noordereiland van Nieuw- Zeeland en Californië hadden wij namelijk een roadtrip gepland en alvast een camper geboekt. Hoe gaaf om niet alleen samen al die mooie plekjes te ontdekken maar ook wakker te worden (kamperen) op al die prachtige locaties?! Niet alleen wij denken er zo over waardoor het verstandig is een camper vooraf te boeken. Hoe jammer is het als blijkt dat de camper waarin jullie zo graag als die mooie plekjes langs gaan al verhuurd is? Dat risico wilden wij niet lopen.

Zion National Park, USA

Voor het Zuidereiland eiland van Nieuw- Zeeland hadden wij in eerste instantie geen camper maar een Stray bus geboekt. Dit is een bus die over het eiland rijdt en waar je op ieder moment in en uit kunt stappen.
Het komt er dus op neer dat je een route kiest maar voor de rest nog volledig flexibel bent. Veel backpackers maken gebruik van deze bus, dus als je alleen door Nieuw- Zeeland reist en graag in contact komt met andere backpackers is dit zeker een hele goede optie. Tijdens onze roadtrip over het Noordereiland waren we alleen zo verliefd geraakt op onze camper dat wij het niet over ons hart konden verkrijgen hem in te ruilen voor de Stray bus. Een aantal telefoontjes later konden we ons geluk niet meer op… de camper was langer beschikbaar waardoor we ook op het Zuidereiland konden roadtrippen in ons rijdende huisje.

Kosten

Camper Nieuw-Zeeland: 1.631 EUR (incl. annuleringskosten voor de Stray bus van 255,50 EUR) voor vier weken.
Camper Californië: 1.790 EUR voor drie weken.
Stray: 365 EUR per persoon voor de Ron Pass (die wij uiteindelijk hebben geannuleerd).

Heb je nog vragen over deze blog of ben je ook een wereldreis aan het plannen en heb je hier andere vragen over? Stuur mij dan gerust een mailtje. Ik vind het superleuk om mijn ervaringen te delen en te helpen bij het plannen van jullie reis! Stay tuned voor meer tips over alle mooie bestemmingen die wij al (o.a. tijdens deze wereldreis) hebben mogen bezoeken en andere persoonlijke reisverhalen die ik met jullie wil delen!

21

1 Comment

  1. lesly 16 juni 2019 at 15:39

    Heel goed en duidelijk artikel 🙂 Fijn geschreven ook!

    Ik had nog nooit eerder gehoord van een wereldticket. Goed om te weten, mocht ik ooit een lange reis maken.

    Liefs Les

    Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.