Tirana, de hoofdstad van Albanië, een verborgen juweel. Niet alleen een mooie stad, met lieve mensen en heerlijk eten maar ook een stad in een land met een indrukwekkende historie. In de stad is super veel leuks te doen. Van musea en een kabelbaan tot traditionele restaurantjes en hippe barretjes. In Tirana kun je je makkelijk dagen vermaken. Toch heb ik wel een favoriete activiteit, namelijk de free walking tour. Als je in korte tijd veel wil leren over het land en de stad is dit iets wat zeker niet mag ontbreken tijdens jouw verblijf in Tirana.

Van musea en een kabelbaan tot traditionele restaurantjes en hippe barretjes. In Tirana kun je je makkelijk dagen vermaken.

De tour wordt georganiseerd door drie hele enthousiaste vrijwilligers die iedere dag vol energie vertellen over de stad en het land. Twee keer per dag, namelijk om 10.00 uur en 18.00 uur, kun je aan de tour deelnemen. Het enige wat je hoeft te doen is om de juiste tijd bij het Opera House zijn en wachten op de guide. Het was voor ons snel duidelijk om wie het ging en binnen 5 minuten had zich een grote groep gevormd. En wij om 9.55 uur maar denken dat wij de enige zouden zijn…. Gelukkig werd het toch nog heel druk. Gelukkig is de tour al door veel toeristen ontdekt is en dat is maar goed ook! Ik val misschien een beetje in herhaling maar het is ECHT een leuke tour en heel erg zonde om te missen.

Toen wij de tour deden was Eri onze guide. Eri heeft geschiedenis gestudeerd en kon ontzettend goed vertellen over de bijzondere geschiedenis van Albanië en wist op alle vragen een antwoord te geven. Af en toe kon ik mijn oren niet geloven als hij weer een heel uitgebreid antwoord wist te geven op hele specifieke vragen. Naast dat de tour heel leerzaam is en je op een hele leuke manier kennis maakt met het land is de tour ook nog eens helemaal gratis! Wel is het aan het eind van de tour mogelijk een bedrag te doneren zodat de vrijwilligers dit kunnen blijven doen. De tour gaat langs een aantal highlights in de stad. De afstanden zijn niet heel groot dus je hoeft je niet voor te bereiden op een hele lange wandeling. Hieronder geef ik alvast een klein voorproefje van een aantal highlights waar je tijdens de tour langs komt!

Kulla e Sahatit

Deze 35 meter hoge klokkentoren in gebouwd in 1822. De toren is niet heel gebleven tijdens de tweede wereldoorlog, dus helemaal origineel is hij niet meer. Het is mogelijk om de toren te beklimmen, maar dat zou ik niet op een te warme dag doen. Om boven te komen moet je namelijk best een stukje traplopen, 90 traptreden om precies te zijn.

Et’hem Bey Mosque

Naast de klokkentoren staat een van de weinige moskeeën die het communisme in Albanië heeft overleefd. De moskee staat bekend om zijn bijzondere architectuur. Helaas werd de moskee gerestaureerd toen wij er waren waardoor wij zelf geen kijkje konden nemen.

St. Paul Catholic Cathedral

Deze indrukwekkende kathedraal is relatief nieuw, hij is namelijk gebouwd in 2002. De eerste steen is echter al een hele tijd eerder gelegd. In 1993 heeft Paus John Paul II een bezoek gebracht aan de stad en de eer was dan ook aan hem. De kathedraal is heel erg modern en ziet er daardoor heel anders uit dan je, ik in ieder geval, zou verwachten van een kathedraal. Bij de ingang staat een beeld van moeder Teresa. Leuk weetje: moeder Teresa was Albanees en dat is natuurlijk iets om trots op te zijn!

Nationaal Historical Museum

Het Nationaal Museum van de Geschiedenis. Een museum waarbij niet alleen binnen wat te zien is. Op het gebouw worden een aantal personen uit de geschiedenis heel groot afgebeeld. Wie dat zijn en wat zij uitbeelden komt uitgebreid aan bod tijdens de tour. Het museum is ook zeker een bezoekje waard. Het enige nadeel is dat de bordjes met toelichtingen in het Albanees zijn geschreven. Niet allemaal even goed te begrijpen dus…

Piramide

Deze, ja.. hoe moet je het noemen? Ik denk dat ‘ bijzonder’ het goede woord is. Deze bijzondere piramide is in 1988 ontworpen door de dochter van de communistische leider Hoxha en diende als museum over de nalatenschap van de toen overleden leider. Na de val van het communisme is de Piramide omgebouwd tot een tentoonstellingsruimte. Toen in 2010 werd besloten de Piramide te slopen ontstonden er protesten. Dit had tot gevolg dat de Piramide werd behouden en momenteel zelfs gerestaureerd wordt. Hij was namelijk aardig vervallen doordat dit onder andere een populaire plek was voor hangjongeren.

Vond je deze blog nuttig en leuk om te lezen? Dan zou ik het natuurlijk super leuk vinden als je het zou delen op social media zodat ik nog meer mensen kan bereiken! Je kunt natuurlijk ook hieronder een reactie achterlaten! Heb je vragen of op- en/of aanmerkingen? Dan kun je mij altijd een berichtje sturen zodat ik je vragen kan beantwoorden of door middel van jouw tips de blog nog beter kan maken.

3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.